Comunicat inici de curs 19-20

Davant l’inici de les classes del curs 19-20 per part de l’alumnat, l’ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE DOCENTS D’EIVISSA (APDE) vol comunicar el següent:

  • Un curs més, hem de denunciar l’abandonament de l’illa d’Eivissa en matèria d’INFRAESTRUCTURES educatives: torna a començar un nou curs, i els problemes històrics a Eivissa, lluny de resoldre’s, s’enquisten més si és que això és possible. Després d’una legislatura amb cap centre nou construït, sembla que Eivissa continua sent la gran oblidada dels diferents governs balears amb el greuge coparatiu que això suposa per la ciutadania d’Eivissa.

  • Això incideix directament a les RÀTIOS, més si tenim en compte que Eivissa és la comunitat educativa que més creix en nombre d’alumnat nou que arriba al sistema educatiu. Per aquesta raó, ens trobam amb massa aules per damunt de les ràtios a primària, i assistim com a Infantil no es pot respectar la ràtio de 20 alumnes per aula que el govern balear es va comprometre a mantenir. I això incideix directament en la qualitat educativa.

  • Aquestes dues problemàtiques, que semblen no corregir-se malgrat la nostra insistència, es poden veure agreujades més si cap amb les notícies que estem rebent dels problemes pressupostaris que pot arrossegar el Govern. Per això, demanam que no es faci cap retallada en educació als PRESSUPOSTS per l’any 2020. Ans al contrari, que el pressupost en educació augmenti en consonància al que que es demanda des de diferents sectors i al que es recomana des de la UNESCO, per apropar-lo el màxim possible al 5% del PIB, fet que ara mateix està molt allunyat, ja que a les IB estam amb un preocupant i escàs 3,1%.

  • Això lliga amb la demanda que conjuntament vàrem fer amb FAPA Eivissa el passat mes de maig, de la creació d’una Direcció General d’Educació d’Eivissa, que tingui un pressupost propi i unes competències que ajudin a resoldre les diferents problemàtiques que els diferents inquilins de la Conselleria d’Educació no han sabut resoldre. Així volem que hi hagi més proximitat a les problemàtiques pròpies d’Eivissa i puguin ser abordades d’una forma més exitosa. Recordam que no hem rebut cap contestació d’aquesta demanda per part de la Conselleria, i que el nou Govern l’ha obviat en fer la nova distribució de Direccions Generals sense tenir-la en compte. És un fet que redunda en la complicada situació educativa de la nostra illa.

  • També demanam que la nova LLEI EDUCATIVA BALEAR tinga en compte els principals canvis que són necessaris per la millora del sistema, i que estan recollits en el document de Pacte de la plataforma Illes per un Pacte. I això va íntimament lligat amb un canvi normatiu amb el Reglament d’Organització dels Centres (ROC), ja que necessita urgentment una modificació. EL ROC actual està obsolet i necessitam que la nova redacció s’abordi d’una manera valenta i amb l’esperit de renovació que cal per la millora de la qualitat del sistema educatiu: els veritables protagonistes dels processos educatius que no són altres que els nostres alumnes.

  • Això ha d’implicar un CANVI DE PARADIGMA, amb la intenció que la comunitat educativa tinguem un paper més actiu i decisiu en la presa de decisions dels diferents governs en matèria d’educació. D’aquesta manera, es reduiria un dels principals problemes que tinguem al nostre país en temes educatius: els continuats canvis legislatius per mor de canvis en el poder polític. Així mateix, això ha d’implicar que les decisions siguin preses amb uns criteris educatius, científics i professionals, i no amb unes intencions polítiques escassament justificades.

  • Per últim, tornem a demanar la creació de Mesa d’Associacions de Docents o el Consell Sectorial d’Educació com a una de les eines per a la participació des de la base en les decisions relacionades amb l’àmbit educatiu. Ja fa més d’un any i mig que esperam contestació a aquesta proposta.

Davant de la publicitat de les millores que tant promociona la Conselleria d’Educació, estaria bé una mica d’autocrítica i aquesta nota de premsa pensam que és un bon bany de realitat que pretén que s’abordin d’una forma urgent tots aquests canvis que, passada una legislatura, continuen sense resoldre’s.

APDE